OSLAVILI JSME 100 LET

V sobotu 8. 6. 2019 proběhly na atletickém hřišti Dany Zátopkové oslavy 100 let házené v Rožnově pod Radhoštěm. Místo konání bylo přitom více než symbolické. Právě zde na hřišti u ZŠ Pod Skalkou totiž prožila rožnovská házená svou nejslavnější éru, kdy se rožnovští muži několik sezón úspěšně účastnili druhé nejvyšší soutěže ČSSR – II. Národní ligy. Samotné sportoviště si ale předtím museli sami v rámci stovek brigádnických hodin vybudovat. Slavné zde bylo rovněž období turnajů mužů „O pohár SČSP“, jakož i samotné začátky s Českou házenou na hřišti u kina, kterou hráli jak muži, tak ženy.

Fotogalerie z oslav ZDE


První oslavy se konaly u příležitosti 70 let rožnovské házené a před deseti lety proběhly na ještě nezrekonstruovaném hřišti oslavy 90 let. Už u příležitosti těchto oslav v roce 2009 vznikla publikace mapující historii rožnovské házené, která byla nyní dopsána až do tohoto kulatého jubilea 100 let.
Několikaměsíční příprava vyvrcholila oslavami 8.6., které započaly hned ráno, kdy se na hřišti sešli malí i velcí házenkáři i neházenkáři, kluci a holky, aby si zahráli „malou házenou s gumovým míčem“. V první kategorii „Hobíci“ tvořené malými dětmi, které mohli doplnit i rodiče, se sešlo šest družstev. Mezi nimi byli nejúspěšnější „Pešci“, na druhém místě „Rožnováci“ a třetí bylo družstvo „Ligáči“ s extraligovými hráči HBC Jičín Liborem Horutem (odchovancem rožnovské házené) a Talentu Plzeň Jakubem Doudou. Poděkování patří ale také trenérům rožnovského hokeje, kteří se v rámci letní přípravy nebáli vyzkoušet házenou a na turnaji si nevedli vůbec špatně, když se svým družstvem „Černá vlčata“ obsadili pěkné čtvrté místo.

Nejobsazenější byla kategorie starších žáků a mladších dorostenců „Handballíci“, kde startovalo deset družstev. Do boje o bronzové medaile se probojovaly „Bojovnice“- děvčata z Lesany Staré Zubří a HC Černí vlci z hokejového klubu. Bojovnice dokázaly kluky přehrát (12:9) a získat bronz. Finále patřilo klukům ze spojeného týmu Rožnova a Zubří s názvem „All stars“, kteří ve finále porazili další rožnovské družstvo „4+1“ (16:13).


Nejstarší kategorie „Profíci“ byla obsazena velmi kvalitně, nechyběli ligoví hráči ani hráčky. Právě proto si uznání zaslouží družstvo „tatínků“ s názvem Mladíci, kteří si chtěli hru jednoduše vyzkoušet. Skončili pátí před družstvem „HC Tylovice“. Bronzové medaile získalo družstvo „Zuzici“. Druhé místo patřilo družstvu složenému z rožnovských mužů a jejich přátel startujícím pod názvem „HK Pravý břeh Bečvy“. Nejúspěšnější byly ale hráčky ligové „Zory Olomouc“ posílené o svého trenéra Vaška Riedela odchovance rožnovské házené a některé hráče extraligového Zubří – Pavla Přikryla, Matěje Šustáčka a další.

Odpolední program zahájilo vystoupení roztleskávaček ze Záhumení. Poté se utkali dorostenci Rožnova a Zubří, z nichž někteří budou hrát společně v další sezóně I. ligu staršího dorostu v Rožnově, do které se družstvo staršího dorostu Rožnova poprvé ve své historii jako vítěz druhé ligy přihlásilo. Následovala pěkná taneční vystoupení Static Breakers a Heart2Beat.

Ozdobou byly následně utkání dvou družstev starých pánů Rožnova, mezi nimiž se objevily například tyto osobnosti: brankář Jiří Mika, Miroslav Kučerka, Tomáš Galus, Jiří Marek, Jaroslav Pešek, Jaroslav Holiš, Radim Chrástek, Tomáš Martinát, Zbyněk Rohan a další hráči vedení trenérem Jaroslavem Hanákem. Ti starší, hrající pod názvem Legendy, prohráli úvodní utkání s Lesanou Staré Zubří (7:9). Staří páni Lesany poté remizovali s druhým družstvem Rožnova s názvem „Mazáci“ (7:7). V posledním utkání si legendy poradily s Mazáky (9:4).

V programu poté následovaly krátké projevy místopředsedy klubu Miloslava Janoška a starosty Rožnova Radima Holiše. Dalším bodem programu bylo předávání ocenění zasloužilým házenkářům, kteří se v minulosti sešli v jednom týmu hrajícím II. Národní ligu ČSSR. Ocenění si převzali Ivan Gerlich, Rudolf Váňa, Stanislav Halamíček, Vincenc Holiš, Miroslav Horut a brankář Josef Tvrdý. Oceněný pan Oldřich Kubáň, který byl dlouholetým pracovníkem házené, si ocenění ze zdravotních důvodů osobně převzít nemohl. Mládež Rožnova se během posledního soutěžního ročníku také neztratila a tak si pro své medaile přišli mladší žáci za 1. místo ve druhé Zlínské lize a starší žáci za třetí místo v první Zlínské lize.


Následovalo hlavní utkání dne, v němž proti sobě nastoupila družstva druholigového TJ Rožnov a extraligového HC Zubří. Konečný výsledek 29:16 ve prospěch HC Zubří nebyl důležitý, mnohačetné divácké publikum ocenilo spíše vtipné házenkářské kousky, kombinace, nahazovačky a další umění aktivních hráčů.


Celý program vrcholil dražbou reprezentačních a extraligových dresů, jejichž výtěžek šel na konto „Kuby Guryči“, jehož dědeček Miloslav Guryča byl dlouholetým hráčem, rozhodčím a organizačním pracovníkem oddílu házené v Rožnově. Vybraná částka 13 000,- Kč bude sloužit na nákladnou léčbu malého Kuby. Zmínit se musí také autogramiáda s reprezentačními hráči Štěpánem Zemanem a Stanislavem Kašpárkem a extraligovým hráčem Jakubem Doudou. Nechyběly ani podepsané fotografie Libora Horuta, který se stal společně se svým tatínkem Miroslavem Horutem a svou neteří Julií Horutovou tváří na plakátu k celé akci stoletých oslav. Večer zakončilo posezení s hudební skupinou H.L.T., která doprovodila dobrou zábavu až do půlnoci.


Poděkování patří partnerům akce Městu Rožnovu, Tělovýchovné jednotě Rožnov, ROBE Lighting s.r.o., ZŠ Pod Skalkou, stavební firmě Dobiáš a Českému svazu házené za podporu celé akce. Další dík patří ZŠ Záhumení a SVČ Rožnov za připravená vystoupení dětí a nemalý dík patří házenkářským klubům Lesany Staré Zubří a HC Zubří za účast na přátelských utkáních v rámci oslav.

 

Comments are closed.