Výsledky kvalifikace Házenkářského desetiboje

logo_zapasyV sobotu 16.2. se naše družstvo mladších žáků zúčastnilo Regionální kvalifikace Jihovýchod v Házenkářském desetiboji o postup na Mistrovství republiky v této soutěži. V konkurenci 4 družstev v Ivančicích, jsme skončili na 3 příčce. O tom co tato soutěž obnáší a jak jsme si vedli, přinášíme více informací v článku.

Házenkářský desetiboj je soutěž pro mladší žactvo, kde mimo házenou, sbírá družstvo i jednotlivci body v dalších 9tu soutěžích. Hlavním cílem této soutěže je, aby děti v tomto věku byly sportovně všestranně rozvíjeny , je zde snaha odbourat „prioritu“ výsledku utkání, před radostí dětí ze hry a v neposlední řadě podporuje soutžě i týmového ducha družstva, když „každý bod“ se počítá.

V letošním roce se o postup na Mistrovství republiky v této soutěži utkaly družstva z celé ČR v 5ti Regionálních kvalifikací (tu naši jsme hráli společně s Jihomoravským krajem) a šestici finálových účastníků doplní pořadatel Mistrovství (červen 2013, u chlapců v letošní sezóně Velká Bystřice).

Postup si vybojovalo HC Zubří, druhé byly domácí Ivančice, bronzoví my a čtrté místo obsadila Telnice.

Společně s námi se kvalifikace za Zlínský kraj zúčastnilo družstvo HC Zubří a Jihomoravský kraj reprezentovaly družstva z Ivančic a Telnice.

Co se týká našeho celkového výkonu, je třeba přiznat, že jsme možná čekali trochu více, ale na druhé straně musíme sportovně uznat, že hlavně v jednotlivých disciplínách ze sebe kluci dosatávali „to lepší“ a jejich výkony byly lepší než na tréninku. Možná vidinou slibeného „MC DONALDA“ 🙂 pro vítěze jednotlivých disciplín byla použita ta „správná“ motivace. Takže za bojovnost v disciplínách dáváme týmu „jedničku“ :). Pokud se porovnáme s týmy, které skončily před námi, je třeba ještě „zabrat“.

Bohužel naší slabou stránkou byla samotná hra a to jak ta s osobní obranou 1:1 po celém hřišti, tak i „klasická“ házená a bohužel jsme pohořeli i v shout outech – přihrávka brankáře hráči do rychlého útoky a následně střelba (zde jsme se „prali“ jak se samotnou přihrávkou, tak se zpracování této přihrávky v běhu, tak i se střelbou :(. Střelba obecně je stále náš největší problém, ač na ní pracujeme na každém tréninku. A to hlavně vůbec s přirozenou touhou dát branku :(, což na tréninku moc neovlivníme. No a když už se nám kluky podaří ke střelbě „vyloženě dotlačit“, tak narazíme na přesnost. A´ž příliš často hrajeme se soupeřovým brankářem „bumbrlíka“ :). Máme sice ve svém týmu i dravé střelce, kterým touha po brance, ani přesnost střely nechybí, ale pro úspěch je to málo, musí se k nim přidat i ostatní a pomoci jim. Více samotný turnaj hodnotit nebudeme, vše co jsme si s hráči chtěli říct, jsme si řekli v šatně za zavřenými dvěřmi :).

Běh 2 x 15 m
V této disciplíně měli šanci naši rychlíci Matěj, Davča, Radek, Mira, Adam. Nejlepšího času (v našem týmu) a prvního „hamburgra“ vyhrál Radek za čas 6,19 s. Náš průměr (soutěžilo nás vždy 14) byl 6,51 s,což je testově přímo uprostřed 10 bodové stupnice. V této dosciplíně jsme zaznamenali jednoznačné zlepšení, které je  výsledkem tréninku Tomáše Kolečka, který se klukům 1 x týdně věnuje a speciálních trénicích zaměřených na rozvoj rychlosti a dynamiku nohou. Takže kluci tyto tréninky přinášejí „bez diskuze“ své ovoce. V družstvech jsme skončili 3.

Hod míčem
Tady měli šanci hráči, kteří sice nejsou „rychlíci, ale jejich síla je hlavně v horní polovině těla. I když i zde kluci podali lepší výkony, než při posledním testování, tak prostor na zlepšení je více než větší :). Vítězem v našem týmu se stal Danek za výkon 31,80 m, následován bráchou Dominikem, Mirou a Radimem. Průměr 24,80 nás opět v testovacíh tabulkách řadí do stupnice 5 – 6 bodů (jsou zde rozdílné body pro ročník 2000 a 2001). V družstvech jsme skončili 3.

Pětiskok
Opět jsme sledovali zlepšení proti zářijovým a lednovým testům, ale právě toto je jedna z disciplín, kde se potýkáme s naší horší dynamikou spodních končetin. Stejně jako v přechozích soutěžích, tak i tady do toho kluci dali všechno. Vítězem (opět pouze v našem družstvu) se stal Matěj za výkon 990 cm. , druhým skokanem byl Mira, třetím pak Honza. Průměrem 880 cm jsme na 4 – 5 bodech a máme co zlepšovat. V družstvech jsme skončili 3.

Střelba na branku
Tak zde se asi dal čekat náš nejslabší výkon, vzhledem k tomu, jak se už od minižáků potýkáme s naší střelbou :(. Soutěž spočívá v postupné střelbě do rohů branek a to buď se 6 nebo 9ti metrové vzdálenosti, na každý rok jsou dva pokusy a při trefě všech pokusů z 9m vzdálenosti je nejvyšší možný bodový zisk 24 bodů. Náš průměr 5,2 body hovoří za vše :). Možná zde kluků zapracovala trošku i nervozita a někdy i bohužel zbytečně brzy vzdali další boj, po prvních neúspěších :(. Nejlepším střelcem byl Ríša s 11 body, druhý byl Adam, třetí Vojta.V družstvech jsme skončili 4.

Koordinační dráha
Dráha se skládala z přeběhu kladiny, slalomu s míčem, podlezání a přeskakování překážek, přeplazení lavičky a to vše v co největší rychlosti. Kluci se hecovali, navzájem povzbuzovali a dosáhli „dle nás“ slušných výsledků. Nejobratnější a nejrychlejší byl Radim s časem 24,98 s, následovanám Davčou a Radkem. V družstvech jsme skončili 3

Aktivita
Tato soutěž spočívá v tom, že každý hráč, který v utkání (a to jak s osobní obranou, tak v „klasickém“ vsítí branku, získává pro družstvo bod navíc. Pouze v utkání s Telnicí dokázalo vsítit branky více hráčů. V ostatních dvou utkání dokázali skórovat pouze 2 – 3 hráči :(. Na hřiště se vždy dostalo všech 14 borců, ale budeme se opakovat s tím, že střelba a touha prosadit se, přirozená dravost a následně přesnost střelby je naší slabinou – ale zamakáme na tom :).

Na závěr tedy pochvala za bojovnost a snahu všech kluků podat co nejlepší výkony, čehož si ceníme a na tom ostatním prostě zapracujeme, ale chce to jednoznačně více hrát, abychom získali herní jistotu, pohodu, zkušenosti a naučili se to co už umíme uplatnit právě ve hře :).  A dneska přidáváme ještě jednu pochvalu, kterou posíláme pořadatelům do Ivančic, za perfektní zorganizovaní této kvalifikace :).

ivancice_discipliny ivancice poradi ivancice osobka ivancice hazena

Comments are closed.