ROŽNOVSKÝ PEŇÁK 4.9.2021

ROŽNOVSKÝ PEŇÁK 4.9.2021

Dne 4.9.2021 se na Atletickém hřišti Dany Zátopkové v Rožnově konal III. ročník softhandballového turnaje „Rožnovský pěňák“. Softhandball je v Rožnově vytvořené odvětví házené, které vzniklo z házené 4+1 pro nejmenší miniházenkáře. Rožnovští házenkáři jsou propagátoři tohoto zábavného druhu házené, která se hraje s upravenými pravidly házené na malém hřišti bez driblinku s pěnovým míčem, a rozšířili ho na všechny věkové kategorie. No a tak se na hrací ploše sešli nejmenší házenkáři se svými rodiči a hráli holky a kluci společně se staršími kamarády ze školy, kteří házenou hrají jen ve škole v rámci tělocviku.

Kategorie C Hobíci je pro nejmenší děti a jejich rodiče. V turnajové tabulce se objevilo šest družstev, která si to rozdala v systému každý s každým. Na šestém místě byli Podskaláci, páté místo patřilo dalšímu školnímu družstvu z Podskalky Skalničkám. Ale i tým na čtvrtém místě vybojoval shodný počet dvou bodů, takže o pořadí těchto tří družstev rozhodovala vzájemná utkání. Třetí místo a šest bodů vybojoval Tom a Jerry Team. Druhé místo s 9 body patřilo Myšákům a turnaj jen o lepší skóre s devíti body ovládli Knedlíčci ze ZŠ Pod Skalkou.

Kategorie prostřední B  Handballíci je pro „středně velké“ holky a kluky. Pět družstev v kategorii sehrálo vyrovnaná utkání, kde už bylo vidět i házenkářský um a techniku. Mladší žáci sice hráli a bojovali, ale na vítězství nedosáhli – páté místo. Russian Girls nebyly dívky, ale kluci z 8.A z Podskalky, kterým patřilo 4. místo. Třetí byli starší žáci ukrytí pod názvem Ovečky LP. Druhé místo obsadili nejstarší hráči Mladší dorci, kteří byli limitováni střelbou neodhodové ruky. První byli Beránci SP – tým starších žáků.

Neméně zajímavá byla kategorie A Profíci určená pro starší dorostence a dospěláky, ve které bylo přihlášeno pět družstev. Tým Dorosti tvořený z části z bývalých hráčů házené zaznamenal dva úspěšné poločasy, ale na víc než páté místo to stačit nemohlo. Čtvrtá příčka patřila sympatickému družstvu s názvem Kozinec Allstars, který se jednak staral o dobrou náladu, ale zároveň svedl nelítostný a dramatický a nakonec úspěšný boj o čtvrté místo. Třetí místo obsadili na poslední chvíli poskládaní bývalí házenkáři Boldy tým. O prvenství se přetahovali nejzkušenější házenkáři z řad mužů a méně úspěšní byli nakonec druzí Rožnováci B s jedenácti body a horším vzájemným utkáním. Favoriti turnaje muži Rožnov A se zvučnými jmény Závorka, Dobiáš, Martinát systémem „povolit – přitáhnout“ vybojovali těsné prvenství a obhájili tak loňské prvenství.

„Rožnovský pěňák“ se měl hrát v letošním roce původně v červnovém termínu. Pandemie posunula organizátorům termín konání na slunečnou zářijovou sobotu. Na další ročník tohoto turnaje se může rožnovská veřejnost těšit v termínu červen 2022. Poděkování patří dobrovolným organizátorům z řad žáků ZŠ Pod Skalkou, Městu Rožnovu, TJ Rožnov a za poskytnuté zázemí také vedení ZŠ Pod Skalkou.   

Obsáhlá fotogalerie z turnaje zde: https://www.zonerama.com/diddy/Album/7597635 (galerie bude později doplněna i o foto týmu)