Sportovec roku 2019 – ocenění pro Rožnovskou házenou

Sportovec roku 2019 – ocenění pro Rožnovskou házenou

26.10. 21 byli v Rožnovském kině ocenění nejlepší sportovci za rok 2019 a 2020.

Náš oddíl měl nominace za rok 2019, v roce 2020 jsme stejně jako mnoho ostatních sportů neodehráli téměř žádné soutěže a činnost oddílu byla značně ovlivněna epidemickou situací.

V kategorii Žákovské družstva a týmy do 15 let bylo oceněno družstvo mladších žáků. Kluci a Julča, pod vedením trenérů Květoslava Komárka a Miroslava Horuta získali v sezóně 2018/2019 1. místo ve Zlínské lize mladších žáků II. V jarní části této soutěže z 12 utkání vyhrál tým 11 a pouze 1x prohrál. Naši kluci nastříleli 291 branek a pouze 191 jich obdrželi. Julie Horutová se stala druhou nejlepší střelkyní soutěže, když nastřílela 113 branek. K výrazným osobnostem družstva se dále řadí Stanislav Kretek, který za sebe v brance neměl často náhradu. Více než umístění si kluci a Julča ale spíše užívali kolektivní pojetí hry. Řídili si týmovým sloganem: „Samotné výsledky jsou důležité až poté, pokud je dosáhne celý tým.

Členové týmu: Julie Horutová, Marek Sosnowski, Dominik Komárek, Tomáš Opálka, Vojtěch Koleček, Vít Rozsypal, Matyáš Madarzs, Martin Kroužecký, Tomáš Mičkal, Stanislav Kretek, Sebastian Klimeš

 

V kategorii Dorostenecká a juniorská družstva do 21 let bylo oceněno družstvo staršího dorostu. Tento tým pod vedením Michaely Skalkové a Richarda Turzy zvítězil v sezóně 2018/2019 ve II. lize staršího dorostu a vybojoval postup do nejvyšší dorostenecké soutěže. V sezóně družstvo ani jednou neprohrálo a z 22 odehraných utkání pouze 2 x remizovalo. Tímto umístěním potvrdil klub dlouhodobě kvalitní práci s mládeží a to nejen u staršího dorostu.

Členové týmu: Adam Solanský, David Michálek, Lukáš Kramoliš, Dominik Melichařík, Dominik Škarka, Daniel Škarka, Jakub Holčák, Martin Holčák, Tomáš Šustáček, Filip Koleček, Dušan Palát, Matěj Ulrych, Adam Skalka, David Skalka, David Mikulenka, Martin Doubek.

Cenu přebírala za tým trenérka Michaela Skalková.

V kategorii trenér roku byla nominována a současně trenérem roku 2019 vyhlášena paní Michaela Skalková, která je dlouholetou trenérkou oddílu házené. Postupně prošla v klubu kategorie nejmenších dětí v přípravce, žákovské kategorie a v posledních letech se zapojila do trenérské práce s družstvem dorostu.

V sezóně 2018/2019 vedla družstvo staršího dorostu Rožnova pod Radhoštěm, které obsadilo 1. místo v II. lize Morava – staršího dorostu a vybojovalo tak historický postup do nejvyšší soutěže ČR do 1. ligy. Družstvo dosáhlo konečného prvního místa v soutěži, když během sezóny v konečné tabulce s 42 body ani jednou neprohrálo a z 22 utkání pouze 2x remizovalo. Družstev v soutěži ze Zlínského, Moravskoslezského a Olomouckého kraje bylo celkem dvanáct. (Další umístění: Litovel, Olomouc, Ostrava , Hranice, …)

Michaela Skalková nepracuje pro klub pouze jako trenérka, ale také jako organizační pracovník, zapisovatelka utkání a když je to nutné vozí děti na turnaje nebo pere dresy. Obětavé, časově náročné a finančně neohodnocené práce je v oddíle házené hodně a díky lidem jako je paní Skalková může klub tuto práci mládeži nabídnout a úspěšně fungovat.

 

Starosta Rožnova Jiří Pavlica předal pamětní list Osobnostem rožnovského sportu (zasloužilí sportovci, trenéři, organizátoři a funkcionáři, kteří se svou celoživotní prací zasloužili o rozvoj sportu v Rožnově pod Radhoštěm).

Vyhlášena byla i paní Ludmila Kučerková (házená) – dlouhodobě pomáhala organizačně v oddíle. Její muž Miroslav Kučerka pořizoval stovky fotografií z utkání družstev rožnovské házené. Její syn Petr působil v oddíle jako hráč a to až do družstva mužů a později i jako trenér. Druhý syn Mirek se stal vynikajícím házenkářem hrajícím v nejvyšších soutěžích ČSSR (KH Kopřivnice). Rodina Kučerkových patřila k nejvýznamnějším rodinám rožnovské házené v letech 1970 – 1990.

Házená Rožnov gratuluje všem našim oceněným sportovcům a trenérům, děkuji jim za jejich reprezentaci klubu a obětavou činnost a přeje jim do dalších letech zdraví a úspěchy jak na poli sportovním, tak i soukromém.