ROŽNOVSKÝ PEŇÁK 9.9.2023

ROŽNOVSKÝ PEŇÁK 9.9.2023

Dne 9.9.2023 se na Atletickém hřišti Dany Zátopkové v Rožnově konal V. ročník softhandballového turnaje „Rožnovský pěňák“. Softhandball je v Rožnově vytvořené odvětví házené, které vzniklo z házené 4+1 pro nejmenší miniházenkáře. Rožnovští házenkáři jsou propagátoři tohoto zábavného druhu házené, která se hraje s upravenými pravidly házené na malém hřišti bez driblinku s pěnovým míčem, a rozšířili ho na všechny věkové kategorie. No a tak se na hrací ploše sešli nejmenší házenkáři se svými rodiči a hráli holky a kluci společně se staršími kamarády ze školy, kteří házenou hrají jen ve škole v rámci tělocviku. Raritou byla během letošního turnaje účast bývalého významného rožnovského házenkáře a bývalého rozhodčího pana Michala Krupy, který si na turnaji zahrál se svým synem Dominikem a vnukem Damiánem.


FOTOGALERIE Z TURNAJE – ZDE

Kategorie C Hobíci  pro nejmenší se sehrála se čtyřmi družstvy. Z nich nejúspěšnější byli Boxeři, kteří v dvoukolovém systému utkání pouze jednou remizovali a jinak všechna utkání vyhráli. Další družstva – Rychlá rota, Stíhačky a Zombíci byla vyrovnaná svými výsledky. Důležité zde bylo, že se v družstvech sešli rodiče, prarodiče a děti a společně si zahráli.

Kategorie B Handballíci byla obsazena pěti družstvy, které utvořili mladší a starší žáci z oddílu házené a žáci ze šestého a sedmého ročníku ZŠ Pod Skalkou. V turnajové tabulce si to družstva rozdala v systému každý s každým na dvou hracích plochách. Nejtěžší to měli ti nejmenší Rockmeni, kteří obsadili 5. místo. Před nimi skončili Podskaláci ze 7.A a ze 7.B. Na druhém místě byli Bombardéři – kluci ze starších žáků. První místo patřilo dalšímu klubovému družstvu Rebelů.

Neméně zajímavá byla kategorie A Profíci určená pro dorostence a dospěláky, ve které bylo přihlášeno osm družstev. Dorostenecký tým s názvem Žlutá lvíčata skončil s jednou remízou na osmém místě. Před nimi byli na sedmém místě Lojmeni a na šestém X-meni, rovněž mladší dorostenci. Pátá příčka patřila bývalým házenkářům s názvem BRONX vedeným Otmarem Mořkovským, kteří se účastnili také minulého ročníku tohoto turnaje a letos dokázali 3x zvítězit. Čtyři vítězství a čtvrté místo si připsali dorostenci pod názvem Černé MAMBY. Medailové pozice si pohlídali rožnovští muži a jejich posily (z řad dalších sportovních odvětví Jakub Strkač, Tomáš Němec a další) rozdělení do tří družstev. Třetí místo obsadilo družstvo Černá perla. Překvapením bylo družstvo Hobiti s kapitánem Matějem Ulrychem, které se prostřílelo po pěti vítězstvích na druhé místo. Favoriti turnaje a obhájci loňského vítězství se zvučnými jmény Lukáš Závorka a David Dobiáš v turnaji ani jednou nezaváhali a po sedmi vítězstvích obhájili první místo.

Díky pěknému počasí se na Atletickém hřišti Dany Zátopkové sešlo hodně zvučných jmen z házenkářské minulosti i současnosti – Stanislav Halamíček, Vojtěch Zuzaňák, Marek Smejkal, Štěpán Kučerka, Patrik Kučera, Marek Třeštík, Lukáš Martinát, Lukáš Holiš, Ondřej Vítek, Jan Fujdiar a mnozí další, kteří byli mnohdy povzbuzováni svými potomky a rodinnými příslušníky. Všem patří poděkování za předvedené výkony a podíl na dobré atmosféře celé akce. Na další ročník tohoto turnaje se může rožnovská veřejnost těšit v termínu září 2024 a do té doby nezbývá než trénovat hod, běh a skok, které jsou základními předpoklady k úspěšnému zvládnutí softhandballu. Poděkování patří dobrovolným organizátorům z řad žáků ZŠ Pod Skalkou, Městu Rožnovu, TJ Rožnov a za poskytnuté zázemí také vedení ZŠ Pod Skalkou.