Mildo, všechno nejlepší :)

vsechno nej13. dubna 2015 slaví „míčově kulaté“ jubileum trenér, režisér, dramaturg, srdce a duše rožnovské házené MILDA JANOŠEK :).
Tak všechno nejlepší MILDO 🙂 a přidáváme malinký medailónek :).

 

V HLAVNÍ ROLI MILDA JANOŠEK

Tvrzení, že oslavenec Milda Janošek je nejen hlavní trenérskou postavou v oddíle Rožnovské házené, ale zároveň i jejím režisérem, dramaturgem, duší a srdcem, není na úvod našeho povídání určitě přehnané.

Původně je Milda „srdcem Zubřan“, když dres své rodné vsi (města) oblékal až do kategorie staršího dorostu, nakoukl však i do mužů, když jezdil na mistrovská utkání s B týmem a do A týmu nahlédl v přípravě.  V té době se v Zuberském dresu poprvé objevili např. Andrej Titkov či Jurij Kiriljuk. Svou hráčskou kariéru levého křídla přerušil nástupem na studia a po zisku titulu Bc na Pedagogické fakultě se v září roku 1998 stal posilou učitelského sboru na ZŠ Pod Skalkou :).

Do dění v Rožnovském oddíle se zapojil v roce 1999, a i díky jeho osobě je náš klub propojen se ZŠ Pod Skalkou, kde působí nejen v roli pana učitele, ale i jako „šéfa“ sportovních tříd a na jeho ranní „sportovky“ se všichni vždy těší. Důkazem toho je, že kluky od účasti na Mildových hodinách neodradí ani těžká mužská nemoc zvaná „rýmička“ :).

Jakožto trenér začínal v sezóně 1999/2000 u kategorie minižáků. Postupně působil jako trenér u přípravky, mladších žáků a starších žáků. Zajišťuje letní přípravu u dorostu a mužů, a když je potřeba, vypomůže i přes sezónu. Za družstvo mužů si „nedávno“ ještě i zahrál :). Jeho trenérský rukopis můžeme vidět i v národním týmu žen, jehož stabilní hráčkou je Petra Růčková a právě tu Milda učil první házenkářské krůčky. Výčet hráčů, kteří díky Mildovi, ovládají házenkářské umění je však mnohem delší a dá se bez nadsázky napsat, že téměř všichni hráči, kteří v současné chvíli hrají za Rožnov, případně i za Zubří, prošli některým z jeho tréninků. Se všemi svými svěřenci absolvoval nespočet turnajů a k největším úspěchům patří 3. místo na jednom z největších mládežnických turnajů na světě Prague handball cupu v roce 2003. Tým mladších žáků zde pod jeho trenérskou taktovkou předvedl, že v Rožnově házenou hrát umíme. Nesmíme zapomenout ani na rok 2006 – 2007, kdy se dokázal s družstvem starších žáků probojovat mezi 12 nejlepších celků v ČR v soutěži Žákovská liga.

Turnaje vůbec patří k jeho velké zálibě :). Ne jen, že jich bezpočet absolvoval se svými svěřenci, ale je i „otcem“ rožnovských mezinárodních turnajů pro mladší a starší žáky, které začínaly v roce 2001 a dnes jsou mezi házenkářskou rodinou velmi oblíbené a známé pod názvem Dobiáš Cup. K dalším projektům, kterým vtiskl život, byla i mezinárodní soutěž International handball tour, kterou jsme hráli v kategorii mladších a starších žáků v sezónách 2002-2003 a 2005-2006 a kde se mimo nás představily týmy ze Slovenska, Maďarska a Rakouska. Úspěchy slavil se svými „kluky“ i na turnajích v Berlíně.

Trenérské působení našeho „čtyřicátníka“ přesahuje ovšem i hranice města Rožnov :). Společně s kolegou Pepou Mazáčem vedou již podruhé výběr chlapců Zlínského kraje na Olympiádě dětí a mládeže. Na té poslední vybojovali se svým družstvem cenné stříbrné medaile (Zlín, 2012). V letošním roce chystají družstvo na Olympiádu do Plzně. V dřívějších dobách, kdy jsme ještě patřili pod Moravskoslezský kraj, působil i jako trenér u výběrů chlapců Házenkářských nadějí.

V současné době se Milda věnuje hlavně těm nejmenším dětem a svým trenérským přístupem a nadšením v nich podněcuje to správné zapálení jiskřičky zvané „sport“. Aktivně se zapojuje do dění ve Zlínském krajském svazu házené, kde je jedním z členů komise mládeže a společně s kolegou Radkem Čížem je garantem turnajů pro minižáky v házené 4+1. Na závěr sezóny 2014 patřil k hlavním organizátorům Festivalu miniházené v Zubří, na kterém se představilo téměř 260 dětí ze Zlínského kraje. V miniházené 4+1 je garantem projektu Školní liga v Rožnově p.R. Pro děti ze základních škol připravuje během školního roku turnaje, na kterých si mohou všichni vyzkoušet jeho milovaný sport „házenou“ a pokud se jim líbí, tak mají možnost si přijít zatrénovat do našeho oddílu.

Jak jsme se zmínili v úvodu, tak Milda je i režisérem a dramaturgem našeho oddílu. Házenkářskou hantýrkou by se možná dalo napsat – střední spojkou, mozkem našeho týmu. Je tím, který nás posunuje vpřed. Svým lidským přístupem, empatií a taktikou už nejednou dokázal stmelit tým Rožnovských trenérů :). Díky jeho ochotě obětovat svůj volný čas pro házenou, proběhlo spoustu jednání na městě, na kraji, na TJ, bylo napsáno spoustu grantů a díky tomu, je náš oddíl zajištěn i finančně. Na závěr nesmíme zapomenout zmínit Mildu, jako jednoho z hlavních pořadatelů oslav 90 let našeho oddílu, které proběhly v roce 2009.

Mildo, snad jsme na nic důležitého nezapomněli :). A i kdyby jo, tak ty nám to určitě odpustíš (i když možná s nějakou mírnou recesistickou poznámečkou 🙂 🙂 🙂 ).

A abychom tedy nezapomněli 🙂 – JMÉNEM VŠECH „NEJEN“ ROŽNOVSKÝCH HÁZENKÁŘŮ (těch současných i minulých) a HÁZENKÁŘSKÝCH FANOUŠKŮ TI PŘEJEME DO DALŠÍ „40 TKY“ HLAVNĚ DOBRÉ ZDRAVÍ, POHODU, ŠTĚSTÍ, SPOKOJENOU RODINU A SAMOZŘEJMÉ MNOHO KRÁSNÝCH CHVIL A ZAŽITKŮ S HÁZENOU :).

Comments are closed.